Reviews

Ilona

De afgelopen weken merk ik dat ik veel stabieler ben en steeds meer zin en energie krijg om de dingen te doen die ik graag wil doen. Moeilijke momenten kan ik nu heel goed samen met mijn vrouw oplossen. Triggers tussen ons spelen een veel minder grote rol en we herkennen ze nu ook, dat is heel fijn en dit brengt steeds meer rust en ontspanning.

Mijn dank naar jou is groot! Zonder jouw begeleiding was ik nu niet op dit punt aanbeland. Jouw steun en helderheid, het doorzien van de patronen binnen mijn familie, dat alles heeft mij zo enorm geholpen om helemaal los te komen van het misbruiksysteem van mijn familie, dat is onbetaalbaar.

Ik heb me altijd heel veilig bij jou gevoeld en jouw zachte kracht is een voorbeeld. Het durven stellen van grenzen vanuit een gevoel van eigenwaarde, dat is iets dat me steeds beter afgaat merk ik. Jij liet me keer op keer zien wat het betekent te handelen vanuit eigenwaarde, de schuld en verantwoordelijkheid daar te leggen waar het hoort. Hiermee kwam ik stapje voor stapje dichter bij het daadwerkelijk voelen dat ik ertoe doe. Dat is enorme winst.

Het is, en zal de komende tijd, steeds met vallen en opstaan gaan, maar de basis is er nu, die kan niet meer stuk!

Dat je nog maar veel mensen zal kunnen helpen Hilda, het is prachtig wat je doet.

Y. uit Drenthe

Na jarenlang rondgescharreld te hebben in het circuit van reguliere en alternatieve gezondheidszorg kwam ik bij Profound terecht. In Hilda Pasterkamp vond ik een lieve, ruimhartige, begripvolle en geduldige therapeut, die mij geholpen heeft om vlot tot diepe inzichten te komen. In tegenstelling tot andere therapeuten wist Hilda door mij heen te prikken en tot de kern te komen.

In de therapie die zij hanteert, stuurt Hilda jou in het voelen van diverse delen van jezelf of van jouw familiesysteem. Dit heeft mij persoonlijk, diepe inzichten gegeven in hoe die verschillende delen zich tot elkaar verhouden en waar problemen liggen. Ik heb met Hilda zowel stilgestaan bij familiaire problemen als bij problemen in mijzelf, mijn innerlijke familie. Door inzicht in deze systemen te krijgen en het een en ander op de juiste plek te zetten, heeft Hilda mij geholpen om duurzame heling te bewerkstelligen. Dit betreft zowel heling op het gebied van de onderlinge relaties in mijn familie, als interne heling.

Ik voel mij een gelukkig en gezegend mens. Bedankt!

C. uit de Noordoostpolder

De consulten bij Hilda voelde voor mij als thuiskomen. Thuiskomen in alle veiligheid bij mezelf, wie ik was vóór de beschadiging.

Door mijn ervaring met seksueel misbruik op erg jonge leeftijd was mijn leven een opeenstapeling van gebeurtenissen waardoor ik ongemerkt steeds verder bij mezelf vandaan ging. Toen ik de oorzaak te weten kwam ben ik hier op mijn eigen manier al veel mee bezig geweest, met fijne resultaten. Ik werd steeds sterker, weerbaarder en gelukkiger. Op een gegeven moment voelde ik dat ik om de daadwerkelijke kern bleef heen bewegen en was ik er zat van om alles steeds alleen te moeten doen. En toen kwam ik bij Hilda uit. Tijdens de consulten kwamen er ontzettend veel inzichten naar boven en daardoor ook oude pijn, maar vooral bevrijding hiervan. Veel viel op zijn plek. Het is een duidelijk samenspel. Het warme en soms confronterende uitnodigen naar dat kleine meisje in mij. Maar ook de lichtheid en humor was erg aanwezig tijdens mijn bezoeken. Ik heb bij haar grote stappen mogen zetten en mij nog meer mogen bevrijden van iets wat niet bij mij hoort. Als ik Hilda in een paar woorden moet omschrijven, is dat: warm, uitnodigend, empathisch, lichtheid, humor, heel veel kennis, en vooral gelijkwaardigheid.

Gun jezelf dit proces!


J. uit Gelderland

De consulten bij Hilda voelde voor mij als thuiskomen. Thuiskomen in alle veiligheid bij mezelf, wie ik was vóór de beschadiging.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik (en wij, ook mijn vrouw en mijn moeder) bij jou zijn terecht gekomen! Dank je wel voor je wijsheid, geduld en vertrouwen, die je met zoveel liefde inzet bij de therapie. Een stukje van God’s licht en waarheid in en door jou heen. Ik zie uit naar meer waarheid en vrijheid in mijn leven en dat van ons gezin.


M. uit Overijssel

Jaren geleden startte ik met de zoektocht naar mezelf. Loslaten van de indoctrinatie die een ieder in z’n leven heeft. Oprecht dacht ik de goede weg ingeslagen te zijn, wat waarschijnlijk ook zo was, ware het niet dat zich situaties voordeden in mijn leven die toch pijnpunten aanraakten waarvan ik dacht ze achter me te hebben gelaten.

Via een kennis werd ik getipt dat Hilda een goeie zou zijn. Na wat gehoord te hebben over haar werkwijze heb ik contact gezocht. Zwaar depressief, geen idee hoe ik mijn leven nog vorm moest geven, mailde ik Hilda mijn verhaal met de vraag of zij dacht iets voor mij te kunnen betekenen. Vrij snel belde ze mij en stond er een afspraak ter kennismaking.

De kennismaking voelde goed. Er was ruimte om mijn verhaal te doen. Ze wist door mijn regels heen te lezen en vroeg naar knoppen waarvan ik dacht dat ze niet meer ingedrukt konden worden. Niets bleek minder waar. We zijn een traject ingegaan, niet wetende waar het zou eindigen. Onderhand hebben we ruim een half jaar gesprekken en begin ik erachter te komen dat er een deel van mijn zijn in de ijskast gezet is. Een deel waarvan ik dacht dat het er niet was, bleek er van mij niet te mogen zijn.

Het was schrikken dat dit deel ook bij mij blijkt te horen, maar onderhand voelt het ook fijn. Het is fijn dat het er bij Hilda mag zijn, precies zoals het is. Er is geen masker om hoog te houden en geen onderwerp dat geschuwd of veroordeeld wordt.

Hoe de therapiesessies dan verlopen? Altijd anders dan gepland. Meestal begin ik te vertellen wat me bezighoudt en is het Hilda die inzoomt op een thema dat voor haar vaak duidelijker is dan voor mij. Als het goed voelt om hier op in te zoomen doen we dat, zo niet dan pakken we een volgend thema. Er zijn er immers genoeg.

Hilda is van het zichtbaar maken van verschillende situaties, waardoor we opstellingen maken van kussens, cactussen, een paraplu of zelfs een prullenbak. Allen symbool voor een persoon of aspect in mijn leven. Soms ook symbool voor de verschillende personen in mij (lees: wie was ik, wie ben ik en waar ik heen wil). Het gaat in onze sessies om voelen. Voelen hoe die situatie voelt, voelen hoe ik zou willen dat die voelt en welke uitdaging er in deze discrepantie te vinden is.

Onderhand durf ik te zeggen dat ik, met vallen en opstaan, weer tot bloei kom. In mijn geval door niet langer de stoere vrouw te moeten zijn, maar ook de vrouwelijke vrouw in mij te mogen omarmen. Gewoon omdat dat maakt wie ik ben.

S. uit Groningen

Op een zeker moment in mijn leven voelde ik dat ik vast liep. Mijn leven liep niet goed, niet weten wat er mis was, en niet dat geluksgevoel kunnen hebben.

Via internet heb ik Hilda gevonden en een intake gesprek gevoerd, tijdens dat gesprek vielen meteen een aantal puzzelstukken op zijn plek. Van opoffering naar overgave, geen “nee” meer hebben, stukje bij beetje werd me duidelijk wat misbruik in mijn leven heeft stuk gemaakt. Na deze gesprekken ben ik in een groepstherapie begonnen, heftige tijd. Deze groep werd begeleid door Hilda met nog iemand, heel erg confronterend om de herkenning van jezelf ook bij iemand anders te zien. Misbruik isoleert, ik heb altijd gedacht dat ik de enige was. Door middel van opstellingen werd mij mijn binnenwereld duidelijk, mijn gebrokenheid, mijn gebrek aan grenzen. De professionele begeleiding van Hilda was hierin noodzakelijk. Ze heeft een goede inhoudelijke kennis en een brede ervaring. Na deze emotionele tijd kan ik oprecht zeggen, dat het de emotionele investering dubbel en dwars waard was. Ik kan eerlijk zeggen dat ik een nieuw mens ben geworden, ik gun iedereen hetzelfde.

S. Uit Meppel

Ik ben door een enorm zwaar en diepgaand proces gegaan van afhankelijkheid naar zelfstandigheid. En het kostte me álles, maar het is me ook alles waard geweest. Iedere keer kwam ik weer thuis met een vol hoofd, en schreef ik eindeloze uittreksels van de gesprekken en inzichten die ik (ook tijdens het schrijven) op deed. Ik had in de eerste 3 gesprekken bij Hilda al meer geleerd dan dat ik het hele jaar geleerd had bij een heuse psycholoog(…). 

Daar waar psychologen je klachten inkaderen en in een vakje plaatsen, waar vervolgens een behandeling bij hoort, daar blijft Hilda kijken naar de persoon en het ‘hoe verder’. Zonder eindeloos diep te graven, sluit ze aan bij dat wat nodig is, en daar waar je vast loopt.

Het prettige aan Hilda vind ik de gelijkwaardigheid. Ze stelt zich niet op als een verhevene, terwijl ze tegelijkertijd niet inlevert aan waardigheid en tóch de therapeut blijft. Deze balans heb ik nog nooit eerder zo fijn ervaren als hier. Het is knap hoe ze dat doet en ik merk daarin ook dat zij echt christen is. Anders christen dan wat ik veelal ken. Het is ook fijn om te merken dat ze de mensen waar ik over praat (hoe fout ze ook waren) niet veroordeeld. Zelfs wanneer ik dat zelf wel deed. Ze kon heel goed de persoon scheiden van de daden. Het maakte dat zij veilig was om alles tegen te zeggen. (En mezelf ook niet veroordeeld te voelen door haar) Daarnaast heeft ze ook enorm veel mensenkennis, waar ik me over verbaasd heb. Ik kan niet anders zeggen, dan dat ik haar een zeer kundige therapeut vind die heel goed is in het fine tunen en aansluiten op dat wat er nodig is. Ook als ik het zelf soms niet zag, wist zij de vinger op de zere plek te leggen.

 Ze heeft echt oog voor jou als persoon. Ik zou haar absoluut aanraden.

L. uit Meppel

Als ik iemand moet aanraden om naartoe te gaan als je vastloopt, is dat absoluut Hilda. Ik heb al vele gesprekken gehad, maar nog nooit zoveel progressie geboekt als bij haar. De gelijkwaardigheid en de acceptatie, de rust en de creatieve en wijze inzichten, hebben mijn proces in een stroomversnelling gebracht. Ik ben gaan groeien, en heb het aangedurfd om door dingen heen te gaan, die ik nooit(!) voor mogelijk had gehouden. Te eng, te pijnlijk, te diep, te eenzaam… ik verweerde me met al deze dingen. Maar ik ben het toch aan gegaan dankzij het vertrouwen dat ze me kon geven.

Ik heb leren inzien dat ‘dode dingen’ de grond juist vruchtbaar maken. Dat je de dingen die eigenlijk ‘afval’ zijn in je leven, kunt gebruiken als brandstof. Zodat het gene wat je het meest pijn heeft gedaan, niet het laatste woord heeft. Dat je uiteindelijk kunt zeggen: Ik was er niet blij mee, maar nu het toch al zo is: Dankjewel.
Het oude laten sterven, zodat het nieuwe, vruchtbare grond krijgt om op te groeien. Dat is de enige troef die je in handen hebt, om het ‘slechte’ nog een trap na te geven en zelf verder te komen. En die heb ik met beide handen aangepakt. En wat ben ik nu een ander mens. Mijn energie en levenslust zijn toegenomen, en daarmee de kwaliteit van mijn leven. Ik heb het niet meer nodig om in de overlevingsstand te staan, maar ik durf nu met rechte rug het leven in de ogen te kijken. En mén wat had ik dat veel eerder moeten doen. Het geeft rust om weer de regie over m’n eigen leven te hebben, en niet langer angstig te zijn of je je wel genoeg hebt aangepast aan de ander. Nee, ik LEEF. En nu met mezelf.
Het is OK. Alles. Want fouten zijn niet meer mijn ondergang, maar mijn opstapje naar boven.

Hilda, bedankt voor wie je bent. Dat je zo heerlijk steady bent, en altijd beschikbaar. Dat je mijn grootste schaamte nooit veroordeeld hebt, en altijd naast me bent blijven staan. Doordat jij in mij geloofde, ben ik ook in mezelf gaan geloven. Dankje dankje dankje zo wel.