Seksueel misbruik

“Na een tijdje aandachtig luisteren staat ze op, en zet een klein kinderstoeltje midden in de ruimte neer. Ik kijk toe en vraag me af wat ze er mee wil.
“Dit stoeltje staat voor wat je zojuist verteld hebt. Je innerlijke kind.” Ik slik een keer. Langzaam knik ik. Oke… het innerlijke kind. Ze nodigt me uit om te komen zitten op dat plekje. Om te verkennen, wat tot nog toe verborgen en verstopt heeft gezeten. Terwijl ik er zit, begint het diep van binnen te reageren. Ik wil hier weg. Contact maken met het stoeltje, betekent contact maken met mezelf. En dat voelde opeens doodeng.
Als ik opsta om terug naar mijn veilige stoel te lopen, bekruipt me een gemengd gevoel. Laat ik ‘haar’ nou zomaar alleen? Ik wil blijkbaar niet bij mijn kleine kind zijn, maar toch is er iets van nieuwsgierigheid wakker gemaakt…”

seksueel-misbruik muur

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik is heel ingrijpend, en meestal diep weggestopt onder een laag van schaamte en angst. Het liefst zou je er nooit meer een woord over reppen. Totdat er een dag komt, dat je er niet langer mee kunt leven. En dan beland je bijvoorbeeld op een website als deze. En eigenlijk zegt die stap al een heleboel over je verlangen. Het is een stap, die je leven totaal kan veranderen als je dat zou willen.

Want met wie kun je dat nu delen, wie begrijpt ten diepste wat je voelt, waar ben je écht veilig om te delen wat je is overkomen? Ik wil je heel graag die veiligheid bieden, en je helpen door het proces van verdriet, pijn, schaamte en angst heen te worstelen. Je bent namelijk niet de enige.

Delen is helen
Wanneer misbruik en de gevolgen daarvan in de geheimsfeer blijft, ontwikkel je een patroon dat niet van jezelf is. Gevoelens van schuld en schaamte voeren de boventoon. Het gevaar van ongezond en destructief seksueel gedrag of verlies van seksualiteit ligt op de loer. Dit wordt traumaseksualiteit genoemd.

Verzamel moed, al is het maar één keer om je verhaal te vertellen en te onderzoeken waar de dingen vandaan komen die je voelt. Het misbruik heeft effect op je hele zijn.
Bij verwerken heb je hulp nodig!

Gevolgen van seksueel misbruik:
In het moment van misbruik begint de beschadiging. Als dit (het misbruik) niet aan iemand is verteld begint de tussentijd. De tijd waarin je je niet meer zo bewust bent van het misbruik. Maar wanneer je eerlijk kijkt zie je hoe sterk het je leven beïnvloedt.

“We bespreken de gedachtes en gevoelens die ik kreeg na deze opstelling, en ik merk dat het iets met me heeft gedaan. Ook de weken erna, tot aan de volgende afspraak, merk ik hoeveel invloed het heeft. ‘Alleen maar door zo’n stom stoeltje’ was wat ik voornamelijk dacht. En ja … alleen maar door zo’n stom stoeltje, gebeurde er een hoop. Nu werd het namelijk opeens tastbaar. Mijn binnenwereld werd voor mijn neus neergezet, wat me zowel inzichten als confrontaties opleverde. Het gevoel of ik weer grip kreeg op een stukje wat ik al zo lang kwijt was.”

Lief lijf.jpg

Info en tests
Verder kun je meer informatie hierover vinden op de site van www.seksueelmisbruik.info. Het is gericht op misbruik van jongens, maar de feiten en de (h)erkenning zullen hetzelfde zijn voor vrouwen. Hier vind je ook verschillende tests om te zien in hoeverre je lijdt aan traumaseksualiteit of een psychische dwarslaesie.
Met een aantal collega therapeuten heb ik meegewerkt aan het tot stand komen van deze tests. De test kan dienen als een vertrekpunt voor de therapie.

Mochten de kosten een belemmering voor je vormen, laat je dan niet weerhouden om toch contact op te nemen. We zoeken naar een passende oplossing.